Ποιο επάγγελμα να επιλέξω;

29. 11. 2010.

Γεια σας! Είμαι 16 ετών, μαθήτρια πρώτης Λυκείου σε νησί της χώρας μας. Το πρόβλημα που με απασχολεί και θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η επιλογή του μελλοντικού μου επαγγέλματος. Προσωπικά σαν άνθρωπος και μαθήτρια δεν είμαι σταθερή. Παράδειγμα, μπορεί ένα συγκεκριμένο σχολικό έτος να βγάλω μέσο όρο 16 και το επόμενο σχολικό έτος 19. Τώρα έχω έρθει σε ένα σημείο, που δεν μπορώ πλέον να αποφασίσω για το μέλλον μου.
Τα βιβλία μου ούτε που τα ανοίγω και γενικά αδιαφορώ για το σχολείο μου. Πέρσι, ήθελα να σπουδάσω νομική και έτσι διάβαζα αρκετά και έβγαλα μέσο όρο 19,5 στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όμως το καλοκαίρι που πέρασε, με μπέρδεψε αρκετά.
Ως γνωστών, σχεδόν όλοι οι μαθητές που πάνε στη θεωρητική κατεύθυνση θέλουν να περάσουν νομική και αντίστοιχα στη θετική για ιατρική. Το πρόβλημα μου είναι το εξής...
Δεν θέλω να περάσω στην σχολή Νομικής και όταν τελειώσω να μην μπορώ να βρω δουλειά και να φάω τόσα χρόνια από την ζωή μου, διαβάζοντας μόνο και αναζητώντας εργασία. Θέλω να ξεμπερδέψω γρήγορα και να βρω αμέσως δουλειά στον τομέα μου.
Αυτό το παραπάνω δεν θα το καταφέρω με το ελληνικό σύστημα. Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι πλέον τριτοκοσμικά και θα ήθελα πολύ να περάσω έξω, στην Αγγλία συγκεκριμένα (οι σπουδές θα μου πάρουν λίγο χρόνο και θα βρω ευκολότερα δουλειά). Όμως οι γονείς και κάποιοι φίλοι μου έχουν πει πως είναι πολύ δύσκολο να πάω έξω και δεν έχω δυνατότητες γιατί είναι παιδιά που προετοιμάζονται χρόνια για αυτά τα πανεπιστήμια και σίγουρα θα διαλέξουν αυτά και όχι εμένα.
Τον τελευταίο καιρό, σκέφτομαι να δω αν μπορώ να περάσω έξω αλλιώς να τα παρατήσω εντελώς. Να βγάλω δηλαδή το Λύκειο και να βρω μια δουλειά. Όταν το είπα στους γονείς μου, δεν με ενθάρρυναν ιδιαίτερα για να προσπαθήσω για να περάσω κάπου, ίσα-ίσα μου είπαν να κάνω ότι καταλαβαίνω. Οπότε με έβαλαν σε σκέψεις να ακολουθήσω αυτή την απόφασή μου.
Όμως δεν είμαι και σίγουρη αν θέλω να περάσω Νομική. Δηλαδή, δεν θέλω να περνάω ώρες και ώρες μέσα σε ένα γραφείο ή ένα δικαστήριο και να χάνω την ζωή μου...
Γνωρίζω πως είμαι αρκετά εμφανίσιμη κοπέλα και χορεύω χρόνια λάτιν. Σκεφτόμουν λοιπόν να ασχοληθώ με τον χορό (παραστάσεις κτλ.) ή να ασχοληθώ με την τηλεόραση και να γίνω ηθοποιός μιας και έχω αρκετά συγγενικά μου πρόσωπα στον χώρο. Όμως δεν είμαι σίγουρη για αυτό γιατί δεν ξέρω αν θα είμαι ευτυχισμένη (όπως και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα).
Τέλος, τον τελευταίο καιρό δεν έχω καθόλου όρεξη για διάβασμα και σχολείο και ξυπνάω κάθε πρωί και σκέφτομαι "πως θα περάσει και η σημερινή μέρα"...
Είμαι σε απόγνωση, δεν ξέρω τι πραγματικά να κάνω και δεν μπορώ να βρω απαντήσεις από πουθενά.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Απάντηση

Αγαπητή φίλη,

Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία σου με την υπηρεσία του ehelp και το γεγονός ότι μοιράζεσαι μαζί μας το θέμα το οποίο σε απασχολεί. Η επιλογή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει πολλούς νέους στην χώρα μας στα τελευταία ένα με δύο χρόνια του λυκείου. Φαίνεται πως αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα κομβικό σημείο. Αισθάνεσαι μάλλον ότι η επιλογή σου είναι πολύ σημαντική και βλέπεις ότι αυτή θα επηρεάσει το μέλλον σου σε μεγάλο βαθμό. Το βάρος αυτή της επιλογής σου φαίνεται πως σε έχει παραλύσει μη γνωρίζοντας ποιο είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις (αφού οι μελλοντικές συνθήκες είναι αμφίβολες) και μάλιστα φαίνεται πως αυτή την στιγμή είσαι μόνη σου μπροστά σε αυτή την απόφαση αφού οι γονείς σου, σου έχουν παραχωρήσει τα περιθώρια να επιλέξεις αυτό που θέλεις χωρίς να παρεμβαίνουν ιδιαίτερα.
Αυτή η στάση που κρατάνε οι γονείς σου, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν σε βοηθάει και τόσο στην θέση στην οποία βρίσκεσαι και πιθανό να προσδοκούσες μια άλλη συμπεριφορά από την πλευρά τους. Όταν μοιράστηκες μαζί τους την σκέψη σου να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χορό φαίνεται πως ξαφνιάστηκες πολύ όταν η στάση τους δεν ήταν αρνητική και αυτό μάλιστα το γεγονός σε έκανε να σκεφτείς ξανά το ενδεχόμενο αυτό. Η αντίδραση σου αυτή όταν σου δόθηκε η ευκαιρία να ακολουθήσεις την σκέψη σου ίσως δείχνει ότι δεν ήσουν και τόσο σίγουρη γι αυτήν. Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η στάση των γονέων σου εκείνη η οποία θα σε βοηθούσε περισσότερο για να πάρεις την τελική απόφαση που τόσο πολύ επιθυμείς.
Φαίνεται πως οι εναλλακτικές που έχεις μπροστά σου είναι πολλές, όμως το γεγονός αυτό μάλλον σε μπερδεύει περισσότερο. Κάτι τα οποίο ίσως σε βοηθούσε στην κατάσταση που βιώνεις, είναι να σκεφτείς πόσο σημαντικό για σένα είναι να συμφωνήσουν οι γονείς σου με αυτό το οποίο θα επιλέξεις. Αν η επιθυμία σου είναι να βασιστείς οπωσδήποτε στην θέση των γονέων σου, τότε η θέση σου και η διαδικασία επιλογής στην σκέψη σου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ίσως να μην έχεις κληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα να πάρεις αποφάσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη των αποτελεσμάτων και αυτό μπορεί ακόμα και να σε φοβίζει. Το τι πρόκειται να ακολουθήσει όμως μετά από την απόφαση σου είτε αυτή την βασίσεις στην θέση των γονέων σου είτε όχι, δεν μπορείς να το γνωρίζεις από τώρα. Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση σου αυτή δεν πρόκειται να καθορίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το μέλλον σου όσο πιθανόν να αισθάνεσαι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μετά την αρχική τους επιλογή να ακολουθήσουν μια σχολή, άλλαξαν σταδιοδρομία ή προσάρμοσαν τις σπουδές τους συνδυαστικά με κάποιες άλλες σπουδές. Πολλοί είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι μετά από την αρχική τους επιλογή να σπουδάσουν επέλεξαν να εργαστούν σε επάγγελμα τελείως διαφορετικό με το αντικείμενο των σπουδών τους και τον αρχικό τους προγραμματισμό. Οι συνθήκες που επικρατούν στους διάφορους κλάδους σήμερα (συμπεριλαμβανομένου και του νομικού ή αυτού του χορού) πιθανό να μην είναι οι ίδιες με αυτές που πιθανό να επικρατούν μετά το τέλος των σπουδών σου. Επίσης από μόνος του ένας κλάδος δεν μπορεί να σου προσφέρει τα χρήματα που χρειάζεσαι για την καθημερινότητα σου αφού για παράδειγμα υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι βγάζουν πολλά χρήματα και υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι δεν μπορούν να κερδίσουν αυτά που θα ήθελαν (αυτό ισχύει σε όλους τους κλάδους).
Όσον αφορά την ικανοποίηση που μπορεί να σου προσφέρει ένα επάγγελμα, αυτό εξαρτάται περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο κάνεις το επάγγελμα αυτό και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, παρά με το επάγγελμα αυτό καθ αυτό και την φύση του. Από την άλλη το επάγγελμα που θα επιλέξεις να κάνεις τελικά δεν ο μοναδικός παράγοντας που θα καθορίσει την ευτυχία σου στον μέλλον. Η υγεία σου, οι σχέσεις σου, το εισόδημα σου, η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου είναι μερικοί ακόμα από τους παράγοντες που καθορίζουν την ικανοποίηση που αισθάνεσαι ότι αποκομίζεις από την ζωή.
Όποια κι αν είναι η επιλογή σου είναι πιθανό να βρεθείς στο μέλλον σε στιγμές στις οποίες θα αισθανθείς ότι ίσως να πήρες μια λάθος απόφαση, και να αναλογιστείς πως θα ήταν τα πράγματα αν έπαιρνες μια άλλη κατεύθυνση. Σε αυτές τις στιγμές είναι καλό να έχεις στην σκέψη σου ότι πάντα θα μπορείς να παρέμβεις στην πορεία σου (είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε αυτή αφορά οποιοδήποτε άλλον τομέα της ζωής σου) ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι έχεις κάνει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος. Δεν καλείσαι λοιπόν να πάρεις την ιδανική ή την τέλεια απόφαση για το επάγγελμά σου, αφού δεν μπορεί να ξέρει κανείς με σιγουριά ποια μπορεί να είναι αυτή. Ίσως θα χρειαστεί να αναλογιστείς ποια θα ήταν εκείνη η απόφαση την οποία θα μπορούσες να στηρίξεις μελλοντικά με τις δικές σου δυνάμεις περισσότερο από κάθε άλλη απόφαση.
Σε ευχαριστούμε ξανά για την επικοινωνία σου με την υπηρεσία μας και ελπίζουμε να αισθάνεσαι ότι πήρες κάτι από αυτήν. Στο μέλλον θα είμαστε στην διάθεση σου σε περίπτωση που αισθανθείς και πάλι την ανάγκη να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Με εκτίμηση
Γ.Κ